donderdag 8 september 2011

Start van het schooljaar

Vandaag heb ik mijn eerste 3 lessen gehad: 'Analyse du discours' (CM + TD) en 'Outils et théorie d'analyse'. Ter verduidelijking: CM is de afkorting van Cours Magistraux, dat wat ze bij ons hoorcolleges zouden noemen, en TD staat voor Travaux Dirigés, dat wat bij ons beter gekend is als werkcolleges.

Ik heb de indruk dat het er hier, althans tijdens de eerste les, heel rustig aan toe gaat. Veel les hebben we nog niet gekregen, eerder een inleiding tot wat nog komen zal. Ik denk dus dat de echte lessen nog op gang moeten komen want anders is het verschil met Lessius echt wel immens groot!

De docenten vallen op het eerste gezicht goed mee, enkel de docente van de 'TD Analyse du discours' komt heel onervaren en zenuwachtig over. Ze stond daar wat onnozel te grinniken en liep de hele tijd te ijsberen. Niettegenstaande dat heeft zij toch al enkele jaren ervaring in het onderwijs, in Paul Valéry zelf.

Wat wel tof is, is dat er voor Erasmusstudenten blijkbaar voor bepaalde vakken een andere regeling geldt dan voor 'gewone' studenten. Zo hebben de Franse studenten voor 'Analyse du discours' een eindexamen, terwijl Erasmusstudenten in het begin van december een grote taak krijgen voorgeschoteld. Wanneer die taak verbeterd is en goed wordt gevonden, dan ben je geslaagd. In het tegenovergestelde geval krijg je de kans om de taak te verbeteren en zo betere punten te halen. Best wel een knap systeem dus! Voor het vak 'Outils et théorie d'analyse' krijgen we ergens in oktober of november een taak en hebben we in december ook een examen. Die twee punten worden samengeteld en het gemiddelde daarvan geldt dan als uiteindelijke resultaat.

Tijdens de les 'Analyse du discours' heb ik 2 Duitse meisjes leren kennen en ook 4 studenten uit Canada.

Voor mij is het trouwens nu al weekend want op vrijdag heb ik geen les! ^^
Hoe de rest van de lessen zullen verlopen, dat weet ik dus volgende week pas...

woensdag 7 september 2011

Zee

Ondertussen ben ik al een goede week ter plaatse. Ik begin me dan ook hoe langer hoe meer thuis te voelen in mijn studio. En ik ben echt heel blij met mijn kamer! Ik had aanvankelijk eigenlijk een kamer aangevraagd in een cité universitaire. Voor de niet-kenners onder jullie: een cité universitaire is een gebouw waarin veel kleine studentenkamertjes zijn ondergebracht. Zo'n cité heeft verschillende voordelen: je logeert vlak bij de universiteiten en je komt ook heel gemakkelijk in contact met andere (buitenlandse) studenten. Maar mijn aanvraag voor een kamer in een cité universitaire werd geweigerd.

Aanvankelijk vond ik dat heel jammer. Maar als ik nu foto's bekijk van kamers in een cité, ben ik best wel blij dat ik er zelf niet zit. Stiekem hou ik toch wel van enige luxe, een tikkeltje privé en rust. En volgens mij zijn dat nu net de dingen die het verschil maken tussen een kamer in een cité en mijn studio. Ik ben blij dat ik m'n eigen ding kan doen zonder dat er constant iemand rond me hangt.

Maar natuurlijk zit ik hier niet helemaal geïsoleerd. Gelukkig maar! Ook hier is het mogelijk om contacten te leggen. Ik heb hier al een paar mensen leren kennen en de belangrijkste daarvan is mijn overbuurmeisje, Floriane. Ze is 22 en woont eigenlijk in Grenoble. Twee jaar geleden is ze hier in Montpellier komen studeren en tijdens die periode heeft ze haar hart hier verloren. Daarom heeft ze besloten om terug hier te komen studeren. Ze is echt een tof meisje! We kloppen dan ook regelmatig eens op mekaars deurs om wat te babbelen of om te gaan poolen in de ontspanningsruimte.

Gisteren ben ik met haar en met Katharina (een Duits meisje die ik ken van op de univ) naar zee geweest. We zijn naar Palavas gereden, een heel mooi kuststadje met een leuk strand. We hebben daar genoten van het geweldige weer en zijn natuurlijk ook in zee gaan zwemmen. Daarna hebben we er naar de zonsondergang gekeken, echt prachtig! Om de avond af te sluiten, zijn we gaan eten in een klein restaurantje bij de haven.

Er zijn in Palavas trouwens een aantal plaatselijke delicatessen: veel verschillende vissoorten en zeevruchten. Maar jammer genoeg is dat niet echt aan mij besteed. Ik heb wel geproefd van een andere specialiteit: aioli, een sausje dat heel fris smaakt.

Vanmorgen was er op de univ een bijeenkomst voor alle Erasmusstudenten van Paul Valéry III. Er was een geweldige opkomt want de hele aula (+/- 350 plaatsen) zat bomvol. Zo zie je dus dat Montpellier een echte studentenstad is... Eerst hebben er verschillende mensen zichzelf en hun departement voorgesteld en daarna hebben ze ons uitgelegd hoe we ons kunnen inschrijven. En dat 1 dag voordat de lessen beginnen!

Maar ik had mijn voorzorgen al genomen en heb in de loop van de week al op school rondgelopen om te horen welke lessen ik kan volgen en hoe ik me voor die lessen moet inschrijven. Uiteindelijk, na heel vragen gesteld te hebben en heel veel gezocht te hebben, is me dat gelukt. Ik heb een hele mooie lessenrooster uitgedokterd waarbij ik enkel les zal hebben op maandag, woensdag en donderdag. Dat hoop ik toch althans. Ik moet namelijk eerst mijn studieprogramma door Lessius laten goedkeuren maar ik heb dat vandaag doorgestuurd en hoop dus spoedig een antwoord te krijgen!

Morgen is het mijn eerste lesdag. Dan begin ik dus met de uurrooster die ik zelf heb samengesteld, in de hoop dat die wordt geaccepteerd... Gedurende 13 weken ga ik les volgen en de week die daarop volgt, zal ik examens moeten afleggen. Ik vraag me wel af of dat niet te zwaar zal worden, zo zonder enige vorm van blok vooraf. Maar dat zien we dan wel weer!
Ik heb trouwens ook al een leuk programma op de Franse tv gevonden: 4 mariages pour une lune de miel. Dat is een programma waarin een aantal vrouwen naar de bruiloft van verschillende koppels gaan en die dan beoordelen. Echt een programma dat ze bij ons op VTM zouden kunnen uitzenden, maar ik vind het heerlijk om naar te kijken! ^^

Dat was het belangrijkste denk ik. Tot de volgende!