donderdag 15 september 2011

Voorbije week

Tijd om jullie op de hoogte te brengen van de gebeurtenissen van de voorbije week!

Ik moet jammer genoeg bekennen dat het moeilijk is om alles van een volledige week te onthouden en helemaal onmogelijk is om alles neer te pennen. Daarom ga ik vertellen wat me het meeste is bijgebleven en wat me het interessants lijkt om te lezen.

Ik ben vorige week vrijdag voor de tweede keer naar de zee geweest met Floriane. Maar we zijn toen niet opnieuw naar Palavas gegaan. Deze keer was het de beurt aan La Grande Motte, een strand dat minstens even leuk is als dat van Palavas. Hetgeen heel opvallend is in La Grande Motte, zijn de gebouwen. Die hebben vaak rare vormen en hebben meestal kleurrijke zonneweringen. Na wat op het strand gelegen te hebben en een duik in zee te hebben genomen, zijn we een pannenkoek gaan eten. Hier in Montpellier is het heel populair om pannenkoeken met gesmolten Nutella te eten, maar ik verkies toch witte suiker.

Zondag ben ik met Floriane naar een soort markt geweest, waarop alle mogelijke organisaties van Montpellier zich voorstelden. Die 'alle mogelijke organisaties' mag je heel letterlijk nemen. We hebben daar kraampjes gezien van jeugdbewegingen, taalgroepen, bejaardenbonden, sportclubs, theaterhuizen, liefdadigheidsorganisaties en nog veel meer. Er waren zelfs kraampjes waar mensen met een alcoholverslaving of een ander probleem terecht konden. Het aangename aan die beurs was dat de sportclubs en dansstudio's voorstellingen gaven. Het was dus een heel geanimeerd evenement!

Maandag ben ik voor de tweede keer naar school gegaan. Mijn derde lesdag was gisteren en ook vandaag ben ik naar Paul Valéry getramd. Ik heb dus mijn eerste volledige schoolweek (+ vorige week donderdag) er al opzitten! De tijd vliegt echt vooruit als ik er zo over nadenk! De lessen vallen tot nu toe heel goed mee en ik heb ook al toffe mensen leren kennen op school. Buiten Katharina, die het merendeel van mijn lessen ook volgt, heb ik ook een Spaans meisje leren kennen gisteren (María). Ik vind dat heel tof want op die manier kan ik, buiten de lessen, ook nog af en toe wat Spaans spreken. Tegen volgende week moet ik al een tekstje (over Paul Valéry) met haar voorbereiden.

En er zijn nog 2 andere Duitse meisjes waar ik wel goed mee overeen kom (Stefanie en een tweede Katharina). Ik heb dus een stil vermoeden dat 'Katharina' nogal een populaire naam is voor Duitse vrouwelijke twintigers! Er zijn 3 lessen tijdens dewelke ik bij hen zit. Het is echt wel leuk om zo een aantal mensen te kennen want zo heb ik nooit het gevoel dat ik echt alleen sta. Bovendien ben ik altijd verplicht om in het Frans te communiceren.

Maar ondanks al die positieve dingen, is er toch iets waar ik het nogal lastig mee heb. Op Paul Valéry blijken het merendeel van de toiletten namelijk Franse wc's te zijn, iets waaraan ik me in de verste verte niet had verwacht! En als er nu iets is wat ik echt niet wil, is het wel boven zo'n stinkende put te moeten hurken! Ik ga dus elke keer hopeloos op zoek naar het toilet voor mindervaliden want dat zijn vaak de enige "normale" wc's. Maar dikwijls zijn die wc's ook niet echt proper. C'est vraiment la merde!

Het is bovendien echt een hele aanpassing als je altijd naar een klein schooltje zoals Lessius bent gegaan en ineens terechtkomt op een gigantisch domein zoals dat van Paul Valéry. Nog steeds loop ik in cirkeltjes en heb ik moeite om de juiste lokalen te vinden. En daar waar Lessius heel frequent een grondige poetsbeurt krijgt, zijn de lokalen hier eerder onderkomen. Op veel muren is er met graffiti gespoten, de banken staan vaak volgeklad en op het vlak van technologie lopen ze serieus achter. Ze beschikken maar over 1 computerlokaaltje (voor duizenden studenten), waarin een stuk of 30 oude bakken (ik denk de eerste proefmodellen van computers) staan. Echt gezellig is het er niet echt.

Toch heb ik een tof gebouw ontdekt: het studentenrestaurant. Ik was er vorige week al een keer mijn boterhammen gaan opeten. Maar het is hier blijkbaar eerder zeldzaam dat de studenten eten meenemen. Zo wat iedereen koopt hier een broodje of (zoals ik vandaag ontdekt heb) een warme maaltijd. Het is werkelijk een aangenaam gebouw om in te vertoeven. Op de benedenverdieping heb je een klein bakkerijtje en op de bovenverdieping kan je warm eten kopen. Maar op die bovenverdieping zie je meer dan een aantal mensen die aanschuiven voor eenzelfde gerecht. Er zijn namelijk verschillende voorgerechten (rauwe groenten, soep, groententaart,...), hoofdschotels (verse pizza, visgerecht, wereldkeuken, typisch Franse keuken,...) en desserten (fruitsla, chocolademousse, yoghurt,...) waaruit je kan kiezen. De bedoeling is dat je een voorgerecht, een hoofdschotel en een dessert neemt voor maar 3.05 euro! Bovendien zijn water en brood gratis. Ik moet zeggen dat het er allemaal heel lekker uitzag en dat ik dik spijt had dat ik er met m'n "onnozele" boterhammen zat. Zeker wanneer ik ontdekte dat je er frieten kan eten (wat o.a. de 2 Katharina's en Stefanie deden)! Ik ga dus volgende week zeker eens een middag daar eten want ik heb ongelofelijk veel zin in een goede portie frieten! ^^

Vanmiddag, na de les, ben ik met Katharina naar het stadscentrum geweest want ik wilde mijn schoolboeken gaan kopen. Maar blijkbaar is dat niet zo evident. De boeken zijn niet overal te verkrijgen en moeten vaak besteld worden. Gelukkig heb ik er niet veel nodig en als de Franse leveranciers stipt zijn, zou ik tegen het einde van volgende week alle boeken moeten hebben.

Dat wat Montpellier betreft...

Ik blijf ook mijn Lessiusparcours verder afleggen, wat onder meer met zich meebrengt dat ik dit jaar een bachelorpaper zal moeten schrijven. Nu moet ik me bezig houden met een onderwerp te zoeken en ik heb al een schitterend (vind ik althans) voorstel gekregen van een docente! Maar alvorens dat onderwerp te publiceren en er dus zeker van te zijn, ga ik er nog eens een nachtje over slapen. Ergens heb ik schrik dat het wat te ambitieus. Maar langs de andere kant heb ik er al zin in en wil ik er alles aan doen om dat onderwerp tot een goed einde te brengen. Meer informatie volgt wanneer ik een definitieve keuze heb gemaakt! :)

Voor de rest zijn er nog wel een aantal dingen gebeurd, maar vaak zaken die te stom zijn om neer te typen. Dus ik ga het hierbij laten en laat jullie snel weer iets weten!

PS: Het is hier echt heerlijk warm!